Wat u als particulier (van) mij mag vragen

Elk jaar weer krijg ik het benauwd als ik de blauwe enveloppe van de Belastingdienst in de brievenbus vind en ik de aangifte inkomstenbelasting moet invullen. Ik ben bang dat ik fouten maak bij het invullen van die aangifte. Ik voel me daardoor erg onzeker.

  • Ondanks alle hulpmiddelen zoals het aangifteprogramma van de Belastingdienst of de belastingalmanakken, blijft het invullen van de jaarlijks terugkerende aangifte inkomstenbelasting voor veel mensen een groot obstakel, juist omdat het geen dagelijkse kost is. Ik vraag u de benodigde informatie en verzorg op grond daarvan uw aangifte. En ik vertel u of geld terug ontvangt of moet betalen. Dan weet u waar u aan toe bent.

De brieven die ik krijg van de Belastingdienst en de verzekeringsmaatschappij vind ik volkomen onleesbaar. Ik snap niet wat ze zeggen en al helemaal niet wat dat voor mijn situatie betekent.

  • Brieven van de Belastingdienst en/of verzekeringsmaatschappijen zijn er vooral op gericht om zaken juridisch 'dicht te spijkeren'. Daarom is de stijl zo afstandelijk geworden dat niemand meer weet wat het voor hen persoonlijk betekent. Ik ken hun wereld, ben gewend aan hun stijl en weet exact wat ze zeggen en bedoelen en hoe je daarop kunt reageren.

Mijn persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. Ik ben gaan samenwonen en heb een huis gekocht. Ik heb nooit belastingaangifte hoeven te doen, maar ik begreep dat ik nu belasting terug kan vragen. Hoe verwerk ik de aankoop van mijn woning in mijn aangifte inkomstenbelasting?

  • Aan de hand van de informatie die ik krijg, bekijk ik welke kosten in aftrek kunnen worden gebracht. Ook zal ik aangeven hoeveel belasting u naar verwachting maandelijks terug zult krijgen. Daarnaast zal ik vragen of beide partners al voor het samenwonen toeslagen ontvingen. En of is doorgegeven aan de Belastingdienst dat u bent gaan samenwonen, want dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen.

Sinds kort woon ik in een zorginstelling en kreeg een rekening over een 'voorlopige eigen bijdrage'. Een paar maanden later kreeg ik een enorm hoge rekening. Hoe kan dat?

  • Als het CAK van de Belastingdienst nog geen definitieve inkomensgegevens heeft ontvangen, wordt eerst een voorlopige eigen bijdrage vastgesteld. Vaak duurt het erg lang voordat de eerste rekening wordt ontvangen. En dan komt ineens alles tegelijk. Ik controleer de brieven van het CAK die u heeft ontvangen en probeer zo goed mogelijk in te schatten wat de kosten zullen zijn, zodat u daarmee rekening kunt houden en niet wordt geconfronteerd met onaangename verrassingen.

Wat u (van) mij mag vragen :als particulier of ondernemer